Plasmolifting: ce este, contraindicații

întinerirea pielii cu plasmă

Plasma se obține după procesarea sângelui prin metoda centrifugării, iar cosmetologul o injectează în zonele cu probleme ale pielii. Ca urmare, mecanismul metabolic este repornit, producția de colagen și elastină crește și se produc fibroblaste. Apar noi celule stem și crește producția de acid hialuronic.

Plasmolifting-ul acționează la nivel profund, astfel încât pacienții observă că pielea este vizibil transformată după procedură. Devine netedă, aspectul său se îmbunătățește, iar elasticitatea îi revine. Ovalul feței este strâns, pliurile adânci sunt reduse, ridurile fine dispar.

Cum funcționează liftingul cu plasmă

Utilizarea plasmei nu se limitează la cosmetologie. Metoda este utilizată pe scară largă pentru a trata căderea părului; medicul face injecții în scalp. În plus, specialiștii folosesc plasma pentru a trata ureaplasma și artroza articulației genunchiului.

Cum se prepară sângele?

Asistenta ia sânge dintr-o venă. Se pune într-o centrifugă și se accelerează, unde se prelucrează timp de 15 minute. Ca urmare, sângele este împărțit în următoarele straturi:

Medicul aplică un antiseptic pe fața clientului. Apoi extrage sânge din stratul mijlociu într-o seringă sterilă și apoi face numeroase injecții în zonele cu probleme. În prima jumătate de oră, pe față sunt vizibile puncte mici de la injecții, apoi dispar. După o săptămână, pacienții observă o scădere a liniilor fine și a ridurilor.

Cine este potrivit pentru ridicarea cu plasmă?

Procedura va atrage acei clienți care evită peelingurile mecanice și chimice. Este sigur, deoarece cosmetologul injectează propriul sânge al pacientului în zonele cu probleme. Nu este respins de organism și nu există efecte secundare. Plasma este utilă deoarece conține hormoni, vitamine și enzime.

Cosmetologii cred că terapia cu plasmă ar trebui făcută pentru acei clienți care au următoarele probleme ale pielii:

Metoda este eficientă în special dacă este combinată cu alte proceduri cosmetice, de exemplu mezoterapia sau biorevitalizarea. Procedura se face o dată pe an. Dacă este necesar, se poate face mai des, de exemplu, de două ori pe an. Tinerii vor putea face una sau două ședințe, iar la o vârstă mai înaintată numărul procedurilor poate fi crescut la opt.

caracteristicile ridicării cu plasmă

Pentru ca efectul de lifting cu plasmă să dureze cât mai mult posibil, pielea trebuie îngrijită corespunzător. Trebuie curățat temeinic folosind produse cu ph neutru, hidratat și hrănit. După ceva timp, injecțiile pot fi repetate.

Caracteristicile procedurii

Plasmoliftingul se face într-o clinică, nu se face acasă. În etapa inițială, sângele este prelevat din vena pacientului, apoi este procesat în laborator și plasat într-o mașină. În timpul procesului de centrifugare, este eliberată plasmă care conține un număr mare de trombocite.

Când clienta revine pentru o programare la un cosmetolog, medicul administrează injecții. Procedura este practic nedureroasă, deoarece specialistul folosește un ac foarte subțire. Sesiunea durează aproximativ 30 de minute. Clientul trebuie să fie pregătit pentru faptul că poate apărea o ușoară umflare în zonele în care au fost făcute injecțiile. Va avea loc în trei zile. Locurile de injectare sunt tratate zilnic cu o cremă specială. După o săptămână, urmele acului nu mai sunt vizibile.

Efectul după terapie va fi vizibil după câteva săptămâni, iar o ameliorare de durată va apărea după un curs de injecții. Pacientul va observa primele modificari pozitive dupa 4 sedinte. Fața va deveni mai tânără, pielea se va strânge.

Plasma este injectată sub piele o dată la 3 săptămâni, numărul de vizite la medic depinde de starea pielii pacientului. In pauzele dintre sedinte incepe procesul de refacere a epidermei. Devine mai elastic, pungile de sub ochi dispar, iar pielea lăsată scade. Pe obraji apare un fard de obraz, tenul devine proaspat.

La tineri, schimbările pozitive vor fi vizibile după prima procedură, iar un efect de durată va apărea în câteva zile după terminarea sesiunii. Pentru a consolida rezultatele, trebuie să urmați de la 2 până la 5 proceduri.

Efectul liftingului cu plasmă durează aproximativ doi ani, dar totul depinde de caracteristicile individuale ale corpului. Printre avantajele metodei se numără o perioadă scurtă de reabilitare și o absență completă a influenței asupra hormonilor.

Contraindicatii

Ca toate procedurile eficiente, liftingul cu plasmă are contraindicațiile sale. Injecțiile sunt interzise atunci când:

Tehnologii cu plasmă în cosmetologie și dermatologie: noi oportunități și perspective de utilizare

Utilizarea tehnologiilor cu plasmă este o direcție relativ nouă în cosmetologie și nu este încă complet clară. Primele dispozitive au fost create ca o alternativă la întinerirea cu laser, dar cercetările recente arată că posibilitățile de utilizare a plasmei sunt mult mai largi.

Plasma: ce este?

Pentru a înțelege beneficiile utilizării tehnologiei cu plasmă, să înțelegem mai întâi ce este plasma. Plasma este un gaz care, spre deosebire de gazele stabile cu care suntem obișnuiți, constă nu numai din molecule neutre, ci include și particule încărcate - electroni liberi și ioni pozitivi și negativi (și în unele cazuri este format doar din aceste particule încărcate).

În ciuda faptului că plasma conține particule de semne diferite, numărul de purtători de sarcină pozitivă și negativă pe unitate de volum este aproape același - adică încărcătura totală a plasmei este zero. Această caracteristică, care diferențiază plasma de alte sisteme care conțin particule încărcate (de exemplu, fascicule de electroni sau ioni), se numeștecvasi-neutralitate. În același timp, plasma păstrează principala proprietate care o diferențiază de gazele stabile - capacitatea de a interacționa cu un câmp electromagnetic extern și de a conduce curentul electric.

Un gaz se transformă într-o stare de plasmă atunci când îi este transferată o cantitate mare de energie, care poate „smulge" electroni din atomi. Astfel, plasma se numește a patra stare de agregare a materiei (după solid, lichid și gazos).

starea de agregare a plasmei
  1. Stări fizice ale materiei
  2. Energie crescută
  3. Substanță solidă. În stare solidă, o substanță își păstrează forma și volumul - moleculele care o formează sunt legate între ele prin legături puternice și dispuse într-o manieră strict ordonată. La temperaturi scăzute, toate substanțele îngheață și se transformă în solide
  4. Lichid. În stare lichidă, o substanță își păstrează volumul, dar nu își păstrează forma - există o atracție între molecule care este suficient de puternică pentru a le menține apropiate, dar nu suficient de puternică pentru a menține o structură constantă.
  5. Gaz. Moleculele de gaz interacționează slab și se mișcă haotic, datorită căruia gazul umple întregul volum disponibil.
  6. Plasma. Este un gaz parțial sau complet ionizat. Interacționează cu alte particule încărcate și cu câmpul electromagnetic.

Energia necesară pentru aceasta depinde de substanța specifică, și anume de structura învelișurilor electronice exterioare ale atomilor săi: cu cât un atom renunță mai ușor la un electron, cu atât mai puțină energie trebuie cheltuită pentru a-l îndepărta. În condiții naturale, sursa unei astfel de energie este în primul rând încălzirea, dar plasma poate fi obținută în alte moduri.

Efectele biomedicale ale plasmei

Efectele specifice asupra țesuturilor țintă vor depinde de tipul de plasmă utilizat, de doza acesteia, debitul, presiunea, timpul de expunere (parametrii care pot fi influențați de modificarea dispozitivului) și de caracteristicile țesutului în sine.

Cu toate acestea, trebuie spus că în ultimii ani, tehnologia plasmei reci la temperatură joasă (35–40 o C), care permite obținerea de efecte terapeutice fără a deteriora țesuturile vii, a atras din ce în ce mai multă atenție.

În plus, s-a constatat că tratarea rănilor cu plasmă rece, la temperatură joasă, accelerează vindecarea acestora. Lucrări recente publicate în jurnal au demonstrat că o astfel de plasmă stimulează proliferarea și diferențierea keratinocitelor prin activarea căii de semnalizare a β-cateninei și inhibarea E-cadherinei, care este responsabilă pentru inhibarea de contact a creșterii celulelor. La șoarecii ale căror răni au fost tratate cu plasmă la temperatură scăzută, după 15 zile a avut loc refacerea aproape completă a epidermei și a țesutului muscular, precum și o densitate mare a fibrelor de colagen, în timp ce la rănile care s-au vindecat în mod natural, aceste procese au fost mult mai lente.

vindecarea lenta a ranilor

Rana din stânga s-a vindecat natural, rana din dreapta a fost tratată cu plasmă rece la temperatură joasă de 3 ori pe zi timp de 5 minute timp de 2 săptămâni.

Studii recente au mai descoperit că plasma rece determină o scădere temporară a funcției de barieră a stratului cornos și crește permeabilitatea pielii la medicamente și produse cosmetice. Se presupune că acest lucru se datorează restructurării straturilor duble lipidice sub influența plasmei și formării de canale temporare care facilitează trecerea diferitelor substanțe.

  1. Strat cornos
  2. Lipide intercelulare
  3. Grup hidrofil
  4. Grup hidrofob
  5. Înainte de tratamentul cu plasmă
  6. După expunerea cu plasmă
  7. Reveniți la starea inițială

De asemenea, s-a demonstrat că câmpurile electrice pulsate formate atunci când plasma intră în contact cu pielea sunt capabile să modifice sarcina electrică a membranelor celulare și să formeze pori prin care diferite substanțe active pot pătrunde în celulă. Acest fenomen este cunoscut sub numele de electroporație.

În plus, plasma influențează coagularea sângelui, sistemul imunitar și proliferarea și apoptoza celulelor canceroase [10].

Metode cu plasmă în cosmetologie

Începutul erei tehnologiilor cu plasmă în cosmetologie este asociat cu efectele termice ale plasmei. Astfel, metodele de întinerire cu plasmă se bazează pe deteriorarea termică controlată a țesuturilor pentru a declanșa procese de regenerare și „reînnoire" a țesuturilor. Acest principiu este principalul altor metode de întinerire hardware, cu toate acestea, utilizarea plasmei are propriile sale caracteristici.

Regenerarea pielii cu plasmă

Pionierul întineririi cu plasmă este tehnologia regenerării pielii cu plasmă, care a apărut în 2006. S-a propus utilizarea azotului ca gaz formator de plasmă - un gaz inert care poate înlocui oxigenul, necesar oxidării și arderii, de la suprafața piele și astfel minimizați riscul de arsuri și formarea de cicatrici.

Sub influența unui curent electric de ultra-înaltă frecvență din mânerul dispozitivului, moleculele de azot sunt ionizate și se formează plasmă, care este livrată pe piele fără contact sub formă de impulsuri de milisecunde (acest non- metoda de tratament prin contact permite pielii să se răcească rapid și elimină riscul de arsuri de la părțile dispozitivului). Adică, în esență, plasma este un „purtător" de energie electrică.

Odată ce plasma atinge pielea, energia acesteia este distribuită rapid pe suprafață și asigură o încălzire în gradient a pielii - mai întâi epiderma și apoi (în funcție de nivelul de energie utilizat) dermul, formând o zonă superficială de deteriorare termică ireversibilă și o zonă mai profundă de modificare termică.

liftingul cu plasmă în cosmetologie
  1. Energia pulsului
  2. Zona de modificare termică (roșu)
  3. Zona de deteriorare termică (roz)

Adâncimea și aria efectului termic sunt determinate de setarea energiei și de dimensiunea punctului vârfului, care poate fi mărită sau micșorat prin mutarea vârfului mai aproape sau mai departe de suprafața pielii. Astfel, impulsurile cu energie scăzută (aproximativ 1 J) afectează doar epiderma, în timp ce impulsurile cu energie înaltă (3–4 J) încălzesc derma (adâncimea atinge 500–600 µm).

Este important ca, spre deosebire de lasere, plasma să nu necesite prezența cromoforilor în piele, astfel încât încălzirea țesuturilor are loc uniform, fără vaporizarea țesuturilor „explozive". Stratul de veche epidermă deteriorată servește drept „pansament de protecție biologic" pentru celulele de dedesubt și rămâne pe loc până când se formează una nouă, apoi se dezlipește treptat. In plus, permite tratarea pielii de orice fototip si reduce riscul de efecte secundare precum cicatrici, infectii si depigmentare. Chiar și în cazul tratamentelor cu energie ridicată, neoepitelializarea apare rapid și este de obicei completă în 5-7 zile după procedură.

Procesele care au loc în stratul dermic durează mai mult. Imediat după tratament se observă contracția fibrelor de colagen (în acele zone în care temperatura de încălzire a depășit 60 o C) și reacții la șoc termic, apoi are loc distrugerea treptată a structurilor deteriorate și activarea neocolagenezei și neoelastogenezei. Procesele de remodelare dermică continuă cel puțin 3 luni după tratament.

lifting cu plasmă înainte și după
  1. Inainte de
  2. După
  3. Ziua 4

Tehnologia RF cu microplasmă fracționată

O altă opțiune pentru utilizarea proprietăților speciale ale plasmei pentru procedurile anti-îmbătrânire este tehnologia RF cu microplasmă fracționată, care a apărut în 2010.

Pe vârfurile speciale ale manipulatorului (sub formă de role mobile sau atașamente staționare plate) există mulți electrozi cu ac (spicule). Când se apropie de câțiva micrometri de suprafața pielii, o descărcare puternică de radiofrecvență electrică care trece prin electrozi creează flash-uri de plasmă (descărcări de microplasmă de mare densitate).

Aceste fulgerări „perforează" epiderma și straturile superioare ale dermei, formând microcanale înconjurate de o zonă de deteriorare termică. Odată cu rotirea ulterioară a rolei (sau presiunea cu o duză staționară), spiculele sunt presate în aceste zone de ablație, exercitând un impact mecanic suplimentar asupra lor.

Adâncimea și dimensiunea leziunilor vor fi determinate și de energia și durata pulsurilor (conform studiilor efectuate pe pielea purceilor, sondele de ablație pot ajunge la 50–200 µm în adâncime și 80–200 µm în diametru, iar coagularea). zona se poate extinde încă 100–200 µm în jurul lor). Epitelizarea se finalizează în 3–4 zile, procesele de remodelare dermică durează până la 6 luni.

Tratamentul RF cu microplasmă fracționată este recomandat pentru corectarea modificărilor legate de vârstă (riduri, piele lăsată etc. ), precum și pentru uniformizarea nuanței pielii și reducerea cicatricilor. În plus, viteza procedurilor (în medie 10 minute pentru 5 treceri peste față) permite utilizarea rolelor pentru a trata zone mari de piele, de exemplu, abdomenul.

ce este terapia cu plasmă

Terapia cu plasmă, sau terapia PRP, este o soluție inovatoare pentru frumusețe și tineret. Oamenii de știință au venit cu o metodă care utilizează plasma sanguină a pacientului pentru a îmbunătăți aspectul și sănătatea pielii. Deci, poate fi considerată una dintre cele mai naturale tehnologii din medicina estetică.

Esența terapiei cu PRP: mecanismul de acțiune al plasmei

esența terapiei cu plasmă

Terapia cu plasmă - ce este această procedură? Ideea este că sângele pacientului este luat mai întâi dintr-o venă, apoi este plasat într-o centrifugă - acolo plasma este separată de globulele roșii și leucocite. Apoi este injectat în zonele care au nevoie de întinerire sau îmbunătățire într-un fel. Datorită unor astfel de injecții, este stimulată activitatea propriilor fibroblasti (celule ale țesutului conjunctiv), care sunt responsabile pentru producerea de colagen și elastina.

De ce este acest lucru atât de eficient? Faptul este că plasma sanguină conține nu numai vitamine și proteine, ci și o concentrație mare de trombocite, care activează procesele metabolice din organism.

Se dovedește că terapia PRP are un efect dublu: datorită resurselor proprii ale pacientului, procesul de reînnoire celulară este accelerat, iar microacele stimulează și regenerarea țesuturilor.

În plus, în plasmă se adaugă uneori acid hialuronic, o substanță legată de organism. Acest lucru vă permite să hidratați pielea și mai bine.

Proprietățile vindecătoare ale plasmei o fac un instrument universal în lupta pentru un aspect proaspăt și înflorit. Principiul acțiunii sale este, de fapt, autoîntinerirea din interior.

Următoarele efecte pot fi de așteptat de la o astfel de procedură:

  • Ten îmbunătățit;
  • Elasticitatea și hidratarea pielii vor crește;
  • Petele pigmentare vor dispărea sau vor deveni mai puțin vizibile;
  • Ovalul feței va fi strâns;
  • Funcționarea glandelor sebacee este normalizată;
  • Cicatricile, cicatricile și post-acnee vor deveni mai puțin vizibile.
  • Terapia cu plasmă accelerează, de asemenea, regenerarea pielii după diverse peelinguri și este în general combinată cu alte proceduri cosmetice.

Indicații și contraindicații pentru terapia PRP

indicații și contraindicații pentru terapia cu plasmă

Ce este terapia cu plasmă în cosmetologie? Să aruncăm o privire mai atentă asupra capacităților sale diverse.

Indicatii pentruterapie cu plasmă:

  • Ridurile de expresie și de vârstă;
  • Pigmentare după bronzare excesivă;
  • Piele uscată și sensibilă;
  • Creșterea tenului gras;
  • „Lasarea" ovalului feței;
  • Pielea slăbită pe corp.

Terapia PRP este folosită nu numai pentru întinerirea feței, ci și pentru corectarea diferitelor zone ale corpului - de exemplu, pentru efectul de strângere a abdomenului, sânilor, șoldurilor și feselor. In plus, propria ta plasma sanguina este folosita pentru intinerirea plasmatica intima, deoarece rezolva problemele estetice si elimina uscaciunea excesiva in aceasta zona delicata.

Contraindicații pentru terapia cu plasmă:

  • Exacerbarea bolilor cronice;
  • Procese inflamatorii la locurile de injectare;
  • Terapia cu plasmă este o procedură medicală serioasă care poate fi efectuată doar de un medic cu studii speciale. Prin urmare, este important să alegeți cu atenție un specialist.

Pregătirea pentru procedură

Este important să abordați o ședință de terapie PRP cu toată responsabilitatea. Cu aproximativ o săptămână înainte, consultați un medic care vă va prescrie analizele necesare pentru a exclude contraindicațiile și pentru a evita eventualele complicații.

Ce trebuie făcut înainte de procedură?

  • Faceți analize generale și biochimice de sânge;
  • Fă-ți testul pentru HIV și hepatită;
  • Cu o săptămână înainte de terapia cu plasmă, evitați peelingul;
  • Evitați consumul de alcool și fumatul timp de 7 zile;
  • Nu mai luați medicamente timp de o săptămână;
  • Nu mâncați în exces înainte de sesiune - este mai bine să luați o gustare cu câteva ore înainte.

Siguranța procedurii și cât de mulțumit va fi pacientul cu rezultatul final depind de respectarea acestor recomandări.

Tehnica terapiei cu plasmă

O ședință de terapie cu plasmă durează aproximativ același timp cu alte tratamente de înfrumusețare injectabile. Se compune din mai multe etape:

  • Fața pacientului este curățată de produse cosmetice și alți contaminanți.
  • Pe zonele de corectare se aplică o cremă anestezică pentru a reduce durerea.
  • Se ia sânge din vena pacientului și imediat tubul este plasat într-o centrifugă.
  • După 10-15 minute de centrifugare, plasma este separată de restul masei sanguine.
  • Folosind ace subțiri, puțin traumatice, plasma este injectată sub pielea pacientului.
  • Rezultatul final poate fi evaluat în medie în două săptămâni, când pielea și-a revenit complet.

Cât de vizibil va fi depinde de vârsta și starea pielii pacientului. De exemplu, fetele la 30 de ani vor vedea aproape sigur o diferență semnificativă, dar la 60 de ani nu ar trebui să vă așteptați la un efect uimitor, deși calitatea pielii și turgul acesteia vor crește în orice caz.

Perioada de reabilitare

Pentru a vă bucura pe deplin de efectul terapiei cu plasmă, este important să urmați recomandări simple pentru cel puțin câteva zile după ședință.

  • Evitați cosmeticele decorative, deoarece manipularea inutilă a feței poate provoca procese inflamatorii;
  • Nu atingeți, frecați sau zgâriați zonele de corectare;
  • Curățați-vă pielea cu produse blânde, fără particule abrazive sau alcool;
  • Folosiți protecție solară cu factor de protecție ridicat și evitați lumina directă a soarelui;
  • Evitați consumul de alcool și administrarea medicamentelor timp de câteva zile pentru a nu interfera cu procesele de recuperare;
  • Timp de 2 săptămâni, nu vizitați sauna, solarul și piscina.

Proceduri alternative

Unii pacienți se așteaptă la o întinerire radicală de la terapia PRP, iar dacă rezultatele nu par suficient de pronunțate, pot apela la tehnici alternative.

Mezoterapie. Aceasta este introducerea de cocktailuri sănătoase de vitamine sub piele sau în scalp. Mezoterapia facială este populară datorită nivelului scăzut de durere.

Contur plastic. Corectarea aspectului folosind materiale de umplutură este una dintre cele mai la modă proceduri. Conturarea feței oferă rezultate rapide.

Terapia botulinica. Injecțiile cu toxină botulină netezesc rapid ridurile, dar după câteva luni „vin înapoi".

Tehnici hardware. Astăzi, metodele neinvazive de restaurare a frumuseții sunt populare - de exemplu, folosind un laser. Principalul lucru este să alegeți cel mai sigur.

Ridicarea firului. Întinerirea cu fire poate concura cu chirurgia plastică în ceea ce privește eficacitatea. Și dacă alegeți materiale de înaltă calitate, va fi și fiziologic, deoarece majoritatea firelor moderne sunt absorbabile.

Concluzie

Interesul pentru tehnologiile cu plasmă este în creștere - acest lucru este confirmat de numărul mare de dispozitive care au apărut pe piață în ultimii ani. Întinerirea cu plasmă oferă un efect mai blând decât laserele ablative, dar este însoțită de mai puține efecte secundare și devine din ce în ce mai controlabilă. Un avantaj suplimentar este capacitatea de a utiliza plasmă pentru a trata fototipurile de piele închisă la culoare.

În plus, au apărut dispozitive cosmetice care generează plasmă rece la temperatură joasă, ceea ce extinde semnificativ perspectivele de utilizare a tehnologiilor cu plasmă și sugerează o creștere a popularității acestora în viitor.